Tasnádi Lajos
(posztomusz)
1993

További kitüntetettek
 

 


A címer története
 


Községünknek 1992-ig nem volt címere. Az itt élő közösség a változás után elérkezettnek látta az időt a címer megalkotására.
A címerkép az ősök tiszteletét szándékozik kifejezni.
A XVIII. század második felétől ismerünk több pecsétlenyomatot, az ebben szereplő motívumok a címer alapmotívumai.
A pest megyei Levéltárban őrzött lenyomatok közül az első 1768-ból származik. A legfőbb eleme a rozmaringgal határolt kerek mezőben nagyméretű szőlőfürt helyezkedik el. Utalás arra, hogy a Németországból ide érkező betelepítetteknek a szőlő fontos mezőgazdasági terméke volt.
E történeti múltra utalva a szőlőfürtöt választottuk a címer fő motívumává.
Sejteni szándékoztunk azt a történelmi tényt, hogy a katolikus vallásra visszatérni nem akaró, az evangélikus hitet magukénak valló parasztokat otthonaikból e miatt kergették el. A hazátlan, otthontalan emberek fájdalmát jelképezi a címerpajzs fekete színe. A zöld szín a remény színe, az Ikladra érkező - Gróf Ráday I. Gedeon által telepített - ősök túlélés utáni vágyát jelképezi.
Őseink jól választottak, mert - Ráday gróf segítségének köszönhetően - új hazát találtak, beilleszkedve, helyüket mind a mai napig megállva, családjaik jövője biztosított.A fentiekben leírtakat fejezzük ki címerünkkel, melynek hivatalos heraldikai leírása a következő:

"Iklad címere a zölddel és feketével borított kerek talpú pajzs (domborpajzs), melynek közepében aranyszínű szőlőfürt lebeg jobbra forduló levéllel és balra néző szárral."
 


Előző lapszámok
 

 


További térképek
 Európai Uniós projektek:
- ASP központhoz való csatlakozás
- Általános Iskolai Fejlesztés
- Csatornázás 2013
- Hivatal átalakítás
- Csatornázás

Sajtóközlemények:
- Általános Iskolai Fejlesztés
- Csatornázás 2013